{ "title": "Alt Damak Yarası", "image": "https://www.damak.gen.tr/images/Alt-Damak-Yarasi-85.jpg", "date": "19.01.2024 20:02:48", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "
Alt Damak Yarası; Ağız içinde oluşan yaralar dil, damak, diş etleri ve yanak içleri ve yumuşak dokularda meydana gelen yaralar sonucunda birbirinden farklı nedenler dolayısı ile oluşmuş olabilir. Oluşan bu yaralar yemek yemeyi engellemenin yanı sıra ayrıca konuşmada zorluk çekmenize sebep olur. Alt damakta oluşan yaralar her yaş grubunda ve çok sık bir şekilde görülür iken bu yaraların oluşumunun belirlenebilmesi ve araştırılması için çok önemlidir.

Alt Damak Yarası Oluşmasının Sebepleri Nelerdir?

Alt damak ile ağızda oluşan yaraların oluşmasının başlıca sebepleri arasında en başta stres yer alır. Vücudun dirençsiz kaldığı zamanlarda meydana gelen damak yaraları genelde psikolojik sebepler ile ortaya çıkmaktadır. Kadınlarda genelde adet öncesinde meydana gelen gerginlik dolayısı ile alt damak yarası meydana gelirken ağız içinde alt damak etrafında görülmektedir. Oluşan bu yaralar diş eti çekilmesine, ağız içi travmaları gibi oluşumlar ile diş dökülmesine sebep olur. Uygulanan ağız içi operasyonları sonucunda da alt damak bölümlerinde yaralar oluşur. Bu oluşan yaraların haricinde asidik maddeler yaralara neden olmaktadır. Ağız içerisinde meydana gelen mukozasına zarar verecek yoğunluktan C vitamini içeren gıdalarında alt damakta yaralar oluşmasına sebep olduğu bilinir. Baharatlı yiyecekler, tuzlu besinler, asitli yiyecekler, sigara ve alkol gibi maddeler alt damakta bulunan yaraların çoğalmasına neden olur. Ayrıca kişilerde olan alerjik bünyeler nedeni ile çavdar ile buğday gibi bakliyat türleri alt damakta meydana gelen yaraların artmasına neden olur. Genelde tam bir hafta kadar süren alt damak yaraları bölgesel ağrılara yol açar. Bu sebepten dolayı beslenme güçlüğü gibi sorunlar yaşamanıza sebep olur. Alt damakta oluşan yaraların herhangi bir neden ile bulaşmadığı için bir başkasına bulaşma gibi riski kesinlikle yoktur. Alt damak oluşan yaralar açılması ve yara dağılacağı içinde birçok bakteri ile enfekte olması nedeni ile vücudun direnci azalır. Bu tür durumlarda ise asitli besinlerden mutlaka uzak durmanız gerekmektedir. Alt damakta oluşan yaralar ciddi hastalıklar içinde yer almaktadır.

Alt Damak Yarasında Yapılması Gereken Şeyler

Alt damak kısmında eğer çok sık yaralanmalar oluyor ise hiç zaman kaybetmeden doktor muayenesine gitmeniz gerekir. Oluşan yaralar damakta gün geçtikçe derinleşiyor ya da daha fazla yayılıyor ise hiç zaman kaybetmeden dahiliye doktoruna başvurmanız gerekir. Doktorun uygulayacağı çeşitli birçok tahliller sonrasında alt damakta oluşan yaraların nedeninin netleşmesi sağlanır. Alt damakta oluşan yaralar diğer hastalıklara da neden olabilir. Bu neden ile kısa zaman içinde doktor muayenesi ile oluşan yaranın sebebi anlaşılır. Alt damakta oluşan yaralanmalar sonrasında ağzın devamlı temizlenmesi oldukça önemlidir. Dişleri fırçalamak ve ağız içinde bulunan tortuları yom etmek için günde en az iki defa gargara yapmanız çok önemlidir.

Alt Damak Yarasında Karbonatın Önemi

Alt damakta meydana gelen yaranın yok edilmesi için çeşitli birçok yöntemler uygulanır. Bu yöntemlerin en başında ise karbonat gelir. Karbonat alt damakta oluşan yarayı iyileştirici etkisinden dolayı antibakteriyel özellikli bir madde olması nedeni ile yarım çay kaşığı kadar karbonat az miktarda su ile eriterek lapa kıvamına getirilerek ağız içerisine alınması durumunda burada oluşan yaranın giderilmesi için çok etkili olur. Ayrıca yaradan dolayı hissedilen ağrılarında hafiflemesini sağlamaktadır. Ağız içerisinde bulunan alt damak yaralanmalarının ağrılarını hafifletmek için sıcak asidik ile tahriş edici besinleri kesinlikle tüketmeyin. Yemek yedikten sonra alt damakta oluşan yaraların sterilize edilmesi ve yemek sonrasında da yapacağınız gargara sonunda da analjezik kremler sürerek; alt damakta oluşan yaranın giderilmesi sağlanmaktadır. Ağız içi kremleri doktor tavsiyesi olmadan kesinlikle kullanılmamalıdır. Alt damakta oluşan yaralar bulaşıcı olmaz. Virüslere sebep olmadığından dolayı tedavi edilmesi halinde en kısa sürede geçer. Ancak tedavisi sırasında ağız hijyenine çok dikkat etmek gerekir. Sigara, gazlı ve alkol gibi alışkanlıklardan uzak durarak yaranın geçmesi sağlanır.
" } ] }