{ "title": "Bebeklerde Damak Şişmesi", "image": "https://www.damak.gen.tr/images/bebeklerde-damak-sismesi.jpg", "date": "19.01.2024 21:57:21", "author": "ümit kadak", "article": [ { "article": "Bebeklerde Damak Şişmesi, Damak; İnsan ve diğer memelilerde ağzın tavanını oluşturur. Burun boşluğunu ağız boşluğundan ayıran bölme. Kemiksi olan ön kısmına sert damak, ince zarlı kastan meydan gelen ve boğaza kadar uzanan arka kısmına yumuşak damak adı verilir. Bebeklerde damak şişmesi bazen sorun haline gelebilir. Bu bebeklerin hassas yapısı nedeniyle rahatsızlık vereceğinden, mutlaka tedavisi ihmal edilmemelidir.

Bebeklerde Damak Şişmesi Neden Olur?

Özellikle çocuklarda diş çıkaracakları dönemlerde ve bebeklerin diş eti ve damaklarındaki değişimler sırasında da oluşan şişmelere halk arasında damak kabarması adı verilmektedir. Damak şişmelerinin pek çok farklı sebepleri olabilir. Basit enfeksiyonlar sonucu ya da farklı hastalıkların ardından da damak şişmesi oluşabilir. Çok sıcak olarak tüketilen gıdalar veya gıdalara karşı oluşan alerjik tepki de damak şişmesinin oluşmasına neden olabilir. Sert keskin kenarlı gıda tüketmek de bu sonucun oluşmasına sebep olan durumlardan biridir. Ağız içinde tahrişe neden olabilecek gıdalar, mevsiminde üretilmiş olan GDO içerikli olan sebze ve meyveler de damak şişmesine sebep olabilir. Çilek, portakal ya da kivi gibi alerjik reaksiyonlara sebep olabilecek meyvelerde damak şişmesine sebep olabilir. Ayrıca çeşitli virüs ve mikroplar da bu sorunun yaşanmasına olanak tanıyabilir.

Damak protezi bulunan hastalarda da protez kaynaklı olarak tahrişler sonucu şişmeler olabilir. Protez içinde yer alabilecek olan mikropların ağız içinde uzun süreli kalması ve temas halinde bulunması da damak şişmesi için geçerli sebeplerdendir. Sert ve sıcak gıdaların tüketilmesi en basit damak şişmesi nedenleri arasında yer alırken, bebeklerde sıcak süt içirilmesi, ek olarak geçiş süreci ve diş çıkarma zamanları da damak şişmelerine neden olan sebeplerin başında gelmektedir.

Bebeklerde Damak Şişmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Eğer damak şişmesi ciddi bir hastalık nedeniyle oluşmadıysa dış etki olmadan geçen bir yapıya sahiptir. Mesela sıcak bir içecek tüketilmesi sonucunda meydana gelen damak şişmesi doğal olarak belli bir süre sonra kendiliğinden geçen bir yapıya sahiptir. Mesela sıcak bir içecek tüketilmesi soncunda oluşan damak şişmesi doğal olarak bir süre sonra dış etkenlerin zorlaması olmadan geçmektedir. Ancak damak şişmesinin temelinde bir hastalık varsa ve bu süreç daha çok artacağından ve bebeklerde sorun yaratacağı için mutlak suretle doktora başvurmak faydalı olacaktır. Bebeğe verilecek olan sütün ya da mamanın sıcaklığı kontrol edilmeli, sert ve ağızda tahrişe neden olan olacak besinler verilmemeli. Fakat tüm önlemler alındığı halde sebebi bilinmeyen bir şişlik görülüyorsa vakit kaybetmeden Uzman bir doktora müracaat edilmeli.
" } ] }