{ "title": "Damak Ameliyatı", "image": "https://www.damak.gen.tr/images/damak-ameliyati-1481.jpg", "date": "21.01.2024 02:35:33", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Damak ameliyatı, genellikle bebeklerde anne karnında gelişen damak yarığı anomalisi nedeniyle uygulanır. Bebeklerde normalde damak kenarları ayrı gelişerek, daha sonra birleşir. Ancak birleşmenin olmaması nedeniyle bu sorun yaşanır. Damak yarığı sebepleri farklı etkenlerden dolayı oluşabilir. Her ne kadar bu genetik doğumsal anomali olarak kabul edilse de gebelikte kullanılan bazı ilaçlar, çevresel faktörler, çeşitli hastalıklar, akraba evlilikleri bu sorunun gelişmesini sağlayabilir. Ailede özellikle anne ve babada damak yarığı bulunuyorsa, bebekte gelişme riski daha fazla olur. Bu sorun bazen tam yırtık olarak, bazen de kısmı yırtık olarak meydana gelir. Bu durumda hastaya yapılacak damak ameliyatı sorunun giderilmesinde faydalı olur. Bu tedavi zamanında uygulanmazsa, kişide konuşma bozukluğu, beslenme sorunları gibi istenmeyen etkiler gelişebilir.

Damak ameliyatı nasıl yapılır?

Damak yarığı sorunu bulunan hastalara doğumdan sonra 3. Aydan itibaren damak ameliyatı uygulanabilir. Hastanın genel durumuna bağlı olarak bu süre bebek 12 aylık oluncaya kadar planlanabilir. Çünkü bebeklerin ameliyatta anestezi alması gerekeceği için gereken gelişimi göstermesi beklenmelidir. Damaktaki anomali bazen sadece küçük dilin etkilendiği şekilde oluşur, bazen de dudaklara kadar etkili olabilir. Damak ameliyatı sırasında damak yarığı kenarlarından kesi yapılarak, yan dokular birleştirilir ve damakta bütünlük elde edilir. Ayrıca damak kasları da onarılarak, sorunun tekrarlanması engellenir. Ayrıca bu işlem hastanın sonradan konuşma güçlüğü çekmesini de engelleyecektir.

Damak ameliyatı sonrası

Ameliyat edilen hastalar genellikle çocuk olduğundan, sonrasında sakinleşmelerini sağlayacak bir tedavi uygulanır. Beslenme ameliyattan sonra sıvı gıdalarla olur. Herhangi bir problem olursa, hastanın damar yoluyla beslenmesine karar verilebilir. Ortaya çıkan ağrı gibi etkenler ilaç tedavisiyle kontrol altına alınır. Beslenmede sorun yaşanmazsa, iyileşme daha iyi gerçekleşir. İlk gün içinde yara yerinden sızıntı olabileceği gibi, ödem gibi sorunlarda görülebilir. Bebeklerin bu süreçte başka nesneleri ağzına götürmelerine engel olunmalıdır. Gerekirse ellerini ağızlarına götüremeyecek şekilde engelleyiciler kullanılabilir. Damağın tam olarak iyileşmesi için, 1-2 ay geçmesi gerekir. Bu dönemde bebeğin eline beslenmede kaşık, çatal gibi araçlar verilmemelidir. Su alımına özen gösterilmeli, yara yerinde besin artığı kalmamasına gayret edilmelidir. Anne sütü alan bebeklerin emzirilmesi sakıncalı olacağından, anne sütü sağılarak bebeğin ağzına bir şırıngayla verilmelidir. Ağız yoluyla beslenebilen hastalar hastaneden taburcu edilebilir. Ameliyat sırasında uygulana dikişler kendiliğinden eriyebilme özelliğine sahip olduğundan, dikişlerin alınmasına gerek kalmaz. Hastaların doktor kontrollerini ihmal etmemesi önemlidir. Gerekirse, damak iyileştiğinde hastaların konuşma terapisi almaları da sağlanmalıdır.

Damak ameliyatı komplikasyonları nelerdir?

Uygulana cerrahi bir girişim olduğunda, her zaman komplikasyon riski göz önünde bulundurulmalıdır. Ameliyat bölgesinde kanama ve enfeksiyon riski alınacak önlemlerle kontrol altına alınabilir. Bunun dışında hastada solunum sorunları ve akciğerlerle alakalı komplikasyonlar gelişebilir. Yapılan dikişlerde zorlamadan ya da tahrişten yırtılmalar olabilir. Bölgede fistül gelişimi, alerji gibi etkenler görülebilir. Bunun dışında damak ameliyatı sırasında anesteziye bağlı risklerde görülebilir. Bu nedenle hastanın ameliyatı kaldırabilecek duruma gelmesi önemlidir. Bebeklerin kilosu, gelişimi, genel sağlığı değerlendirilerek ameliyat kararı alınmalıdır.
" } ] }