{ "title": "Damak Diş Nasıl Yapılır", "image": "https://www.damak.gen.tr/images/damak-dis-nasil-yapilir.jpg", "date": "20.01.2024 01:43:54", "author": "Kürşat YILDIRIM", "article": [ { "article": "

Damak Diş Nasıl Yapılır, Dişlerimiz, ağzımızın içinde uçları üst ve alt çeneye gömülü diğer uçları serbest olan küçük ve parlak kemik görünümünde olup, sindirim sisteminin başlangıcı ve sesin anlamlı kelimelere dönüşmesine yardımcı olan özel kemik oluşumdur. Yiyeceklerin çiğnenmesi dişlerin görevidir. Yemeklerden sonra temizlenmeyen dişlerin çürümesi kaçınılmazdır. Bu ve bunun gibi nedenlerden dolayı dişlerin çürüyerek ağız için de birkaç diş kalınca veya hiç diş kalmayınca damak diş yapımı gündeme gelebilir. Bunun bir diğer adı \"total protezdir. \" Ağız içi diş yapısının bir de dışa yansıyan görünümü vardır. Kişinin psikolojisinin düzeltilmesi için önemlidir.

Total protez uygulaması geleneksel diş ustalığının uzun yıllara yayılmış deneyimleri ile elde edilmiş bir uygulamadır. Total protezlerin hiç dişsiz damak üstünden sabit durmasına protezin tutuculuğu ismi verilir. Damak dişin sabit kalması krete (Damak yüksekliği) yüksekliğinin yeterli olmasına bağlıdır.

Damak diş uygulaması kimlere yapılır
Damak diş (Total protez) uygulaması nerede ve nasıl yapılır?

Uygulama özel veya resmi devlet diş polikliniklerinde yapılır. Total protez uygulaması özel diş poliklinikler de yapılabilir. Tabi ücreti biraz yüksektir. Total protezin daha kaliteli olması istendiğinde 4 alt damağa, 4 üst damağa olmak üzere 8 implant yapılarak damak diş bu implantlarla tutturulmaktadır. Bu durumda maliyet biraz daha artarak 28 diş ücreti ve 8 implant ücreti talep edilmektedir.

Damak diş yapımı için önce uygun bir diş hekiminden randevu alınır. Diş hekiminin ön muayenesinden sonra implant isteyip istemediği sorulur. Eğer implant istenmez ise hemen özel damak kalıbıyla damak ölçüsü alınır. Damak kalıbı metalik, yüzeyine kalıp malzemesi yapışmayan paslanmaz malzemedir.

Kalıp almak için malzeme çeşitleri nelerdir?
Damak diş, diş atölyesinde hangi işleme tabi tutulur?

Hekim ve hasta tarafından yapılması istenen diş çeşidi kalıplara özel tekniklerle yapıştırılır. Alt ve üst damak mafsal üzerine oturtulur, burada alt ve üst dişlerin birbirini nasıl karşıladıklarına bakılır. Dişlerin birbirleri ile tam uyumlu olup olmadığı kontrol edilir ve uyumsuz diş var ise törpülenir. Yeterli uyum yakalandıktan sonra polikliniğe gönderilir. Burada hekim tarafından hastaya uygulanarak birinci prova yapılır. Hasta ve hekim tarafından yeterli ve olumlu kanaat getirilirse, damak diş tekrar atölyeye gönderilerek diş rengi ve damak renginin hasta ağız içi yapısı ile uyumu için sağlanır. İkinci prova için polikliniğe gönderilir ve hastaya total diş veya damak diş takılır ve hasta hayatına kaldığı yerden devam eder.
" } ] }