{ "title": "Damak Estetiği", "image": "https://www.damak.gen.tr/images/damak-estetigi.jpg", "date": "19.01.2024 22:12:50", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Damak estetiği, genellikle doğuştan ortaya çıkan damak dudak yarığı denilen şekil bozukluklarının düzeltilmesi için yapılan estetik operasyonlardır. Damak dudak yarıklarının neden oluştuğu konusunda kesin bir neden yoktur. Doğuştan olan şekil bozuklukları içinde damak dudak yarıkları %90 oranında görülmektedir. Bunun gebelik sırasında kullanılan bazı ilaçlardan, travma ve stresten, vitamin eksikliği, geçirilen bazı hastalıklardan oluştuğu düşünülür. Bu sorun ortalama 1000 çocuktan birinde görülmektedir. Anne karnında bebeğin gelişiminin başlarında dudağın sağ ve sol kenarlarıyla birlikte damak oluşmaktadır. Çocuğun böyle bir deformasyonla dünyaya gelmesi halinde, acil bir operasyon yapılması gerekir. Uzman bir cerrah tarafından yapılacak damak estetiği müdahalesi bu sorunun giderilmesini sağlar. Çocuğun bundan sonraki yaşamına normal olarak devam etmesi sağlanır.

Damak estetiğinde kullanılan yöntem

Damak dudak yarığı deformitesi olan çocuklarda çeşitli sorunlarda gelişebilir. Bu yüzden çeşitli uzmanlık alanlarından destek alınarak sağlıklı bir tedavi uygulanabilir. Plastik cerrahi alanı dudak yarığı damak estetiği konusunda onarımı yapar. Ancak bu tedavinin yanında hastanın diş onarımı, konuşma, işitme, beslenme, psikolojik gelişim konularında yaşadığı sıkıntılarda bulunduğu için grup desteğiyle çözümlenmesi gerekir. Damak estetiği yanında çocuk hastalıkları uzmanı, kulak burun boğaz uzmanı, işitme ve konuşma uzmanı, genetik danışmanlık, hemşire, sosyal danışman, psikolog desteği alınmalıdır.

Damak estetiği planlaması ve cerrahi

Damak dudak yarıklarının çok çeşitli türleri bulunmaktadır. Bunun en hafifi küçük dilin yarık olduğu deformitedir. Kemik bölümünü de içine alan damak yarığı ise oldukça ciddi ve riskli olan deformitedir. Eğer deformite sadece yumuşak dokuda etkili olursa, bebekler 6 aylık olduğunda tedavi edilebilir. Erken tedavi uygulanması için, çocukların normal fonksiyonuna kavuşması gerekir. Yarık kemik kısmında olursa, yapılacak damak estetiği için çocuğun bir yaşına gelmesi beklenmelidir. Damak estetiği hastanın kendi dokuları kullanılarak yapılır. Yarık iki taraftan birleştirilir, kaslarda birbirine yaklaştırılır. Kaslarda tedavi kapsamına alınır. Eğer damak estetiği sırasında kaslar uygun şekilde tedavi edilmezse, halk arasındaki tabirle genizden konuşma denilen durum ortaya çıkar.

Damak dudak yarıkları dudakta olan ufak bir çentikten, burun tabanına kadar giden tam yarığa kadar farklı şiddette olabilir. Bebeklere uygulanan damak estetiği genellikle 6-10 aylıkken yapılır. Bu süreden sonra çocuğun yarık damakla konuşmayı öğrenmesi halinde, daha sonradan damak düzeltilse bile çocuk konuşma güçlüğü çekecektir. Damak estetiği sonrası kalan izlerde daha sonradan yapılacak estetik müdahaleler sonucunda tedavi edilebilir.

Damak estetiği sonrası bakım nasıl yapılır?

Uygulana damak estetiği operasyonu sonrasında hastalar çocuk olduğundan ellerinin sabitlenmesi, ağzına götürmeleri engellenmelidir bu yaklaşık 1 ay kadar devam etmelidir. Çünkü çocuk ellerini ağzına sokarsa dudak ve damağını yırtabilir. Bu operasyon yapıldıktan sonra bebeklerin biberonla beslenmemesi, kaşığın kenarıyla ve bardakla beslenmesi gerekir. Yalancı meme kullanımının da terk edilmesi gerekir. Ağza sert cisimlerin sokulmaması, 2 hafta boyunca sulu gıdalarla beslenme, ardından 2 hafta yumuşak gıdalara geçiş dönemi olmalıdır. Çocukların kalem, fıstık gibi cisimleri ağzına sokmaması gerekir.

Damak estetiği operasyonu sonrasında, hastaya konuşma egzersizlerinin yapılması gerekir. Bu konuda konuşma terapisti desteği alınmalıdır. Kontroller ihmal edilmemelidir. Bu hastalarda kulak iltihaplanması önemli olduğundan, bu tür enfeksiyonların erken aşamada tespit edilmesi önemlidir. Gerekirse kulak burun boğaz uzmanı kulak zarına ufak plastik ventilasyon tüpü koyabilir. Bu gerekirse operasyonda ya da sonradan yapılabilir. Plastik cerrah gerekli görürse, damak estetiği sonrasında diş eti ve damak fonksiyonları, dudak, burun şekli gibi sorunlarda ek ameliyat yapılmasını tavsiye edebilir. Bu aşamada çocuğa aile desteğinin tam olarak verilmesi oldukça önemlidir. Çocuğun gelişimine güvenle devam etmesi açısından buna dikkat edilmelidir.
" } ] }