{ "title": "Damak Eti Şişmesi", "image": "https://www.damak.gen.tr/images/damak-eti-sismesi.jpg", "date": "20.01.2024 13:30:58", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Damak eti şişmesi, alerji, tüketilen besinlerde yer alan zararlı maddeler, kemik tarzı sivri ve sert gıdalarla alakalı yaralanmalar, soğuk-sıcak, enfeksiyon, virüsler ya da damak kanseri nedeniyle oluşabilir. Damak eti şişmesinde tedavi altta yatan nedene yönelik yapılır.

Damak eti şişmesi nedenleri ve tedavisi nasıl yapılır?

Alerjiler: Alerji damak eti şişmesine yol açan en yaygın nedenlerden biridir. Vücudun yabancı maddelere vermiş olduğu tepki alerji olarak tanımlanır. Daha çok enfeksiyon ve tahriş nedeniyle açığa çıkar. Öksürmek, hapşırmak, göz ve burun kaşıntısı, boğaz ve damak kaşıntısı, burun akıntısı, kurdeşen, kusma, ishal alerjinin diğer belirtileri arsındadır. Damak etinde şişmeye yol açan alerjenden kaçınmak tedavide önemlidir. Genelde besin alerjisi nedeniyle oluşur. Bu nedenle tüketilen besinlere çok dikkat edilmeli ve o besinden kaçınılmalıdır. Fıstık, buğday, kabuklu deniz ürünleri, süt ve süt ürünleri, yumurta, balık gibi gıdalar besin alerjisine yol açarak damak eti şişmesine neden olabilir.

Mononükleoz: Daha çok genç ve henüz genç yetişkinlerde açığa çıkan Epstein-Barr adlı virüsün yol açtığı bir rahatsızlıktır. Damak etinin şişmesine ve kaşınmasına yol açan hastalık, bademcik şişmesi, tükürük bezi şişmesi, halsizlik, ateş ve boğaz ağrısı gibi belirtilere yol açar. İlerlediği durumlarda ise karın ağrısı, dalak şişmesi ya da dalağın patlamasına neden olabilir. Hastalık belirtilerin takibi ya da kan tetkikleri ile tespit edilebilir. Tuzlu suyla gargara yapmak, dinlenmek ve basit ağrı kesici ilaçların kullanımı ile belirtiler kaybolabilir.

Sinüs enfeksiyonu: Kafada bulunan hava boşluğunda iltihap sinüzit olarak tanımlanır. Boşluklar hem burnun içinde hem de göz etrafı ve yanak arkasında bulunur. Damak eti şişmesine neden olan sinüzit özellikle enfeksiyon, alerji, kimyasal maddelere maruz kalma gibi sebeplerden oluşur. Baş ağrısı, burun akıntısı, boğaz ağrısı, damak eti şişmesi, balgam ve öksürük belirtileri arsındadır. Sinüzit tedavisi için balgam söktürücü, ağrı kesici ve burun tıkanıklığını giderici ilaçlar kullanılır. Hastalıkta erken tedavi oldukça önemlidir. İkincil bakteri nedeniyle oluşabilecek enfeksiyon erken tedaviyle önlenebilir.

Damak kanseri: Damak eti şişmesine neden olabilecek bir diğer etkende damak kanseridir. Yutkunmakta güçlük ya da yutkunmayı kontrol edememe, ağız şişmesi, ağız ağrısı, ağız içi yaraları, ağız içinde oluşan lezyonlar, terleme, iştah kaybı, kilo kaybı gibi belirtilere yol açar. Damak kanserinin en önemli nedeni çiğnenen ya da dumanı solunan tütün ürünleridir. Ayrıca alkol içerek içeceklerde damak kanserine yol açabilir. Bunun haricinde lökoplaki hastalığı da damak kanseri için bir nedendir. Erken tanı ve tedavi oldukça önemlidir. Radyasyon ve kemoterapi kullanılan tedavi metotları arasındadır. Ağızda oluşan kanser lenf bezlerine ya da ağız harici başka bir alana yayılmışsa tedavide cerrahiye gerek duyulabilir. Oluşan tümörlerin büyüklüğüne göre kullanılacak ameliyat seçeneği değişiklik gösterir. Kullanılacak ilaçlar ile yaşanabilecek damak eti şişmesi dahil diğer belirtiler azaltılabilir.
" } ] }