{ "title": "Damak Hastalıkları", "image": "https://www.damak.gen.tr/images/damak-hastaliklari.jpg", "date": "21.01.2024 02:47:40", "author": "RAMAZAN ATAY", "article": [ { "article": "
Damak Hastalıkları, çevremizde oldukça yaygın bir şekilde görülmek ve ağız yarası, enfeksiyonel sorunlar ve ağız kanseri gibi çeşitli sebeplerle ortaya çıkmaktadır. Damak çok kolay bir şekilde tahriş olabilir. Damak, bedenimizde olumsuz tepkilere neden olabilecek yabancı maddelerle sıklıkla temas ettiğinden, vücudun oldukça hassas bir bölümüdür. Kolayca zarar görebilir ve yanma hissi meydana getirebilir. Bazen yemek yediğimiz sırada ya da konuşurken rahatsızlığa sebep olan kabarık yaralar meydana getirebilir. Bu yan etkilerde erken fark edildiği sürece hastalıkların ortadan kaldırılması da daha kolay hale gelir ve eğer damağınızda herhangi bir hastalık ya da rahatsızlık görülürse baharatlı yiyecekleri tüketmek ya da horlama esnasında damağınızın durumunu giderek kötüleştirebilir. Bu sebepten ötürü de birtakım hastalıklar meydana getirir. Bu hastalıkların çoğu da damak ağrımasıyla başlamaktadır.

Damak Hastalıklarının Nedenleri ve Tedavileri

Dokuda meydana gelen yanmalar

Aşırı derecede sıcak olan içecekleri tüketmek damağımızı yakabilir. Aşırı soğuk olan içecekler ve baharatlı besinlerde damağa rahatsızlık verebilir. Sonradan damağımız, dokulara karşı da oldukça hassas bir hale gelebilir ya da kızaran bölgede kabarcıklar meydana gelebilir. Bu durum ilk oluşan yanıktan sonra birkaç gün daha acıtabilir.

Tedavisi için damağı yanma olayı meydana geldikten hemen sonra soğutma işlemi yapmak, hasarın giderek artmasını engellemek gerekir. Soğuk içecekleri yavaşça yudumlamanız gerekir ve haşlanan damak bölgesine doğru iyice çalkalamalısınız. Yüzey iyiye doğru gitme şansı oluşana kadar, yanan alana yiyeceklerle herhangi bir temasta bulundurmaktan kaçınmalı ve baharatlı olan besin maddeleri, sivri yapıya sahip gıdalar ile bunun dışında tahriş oluşturabilecek besin maddelerinden belli bir miktar uzak durmanız gerekmektedir.

Aftöz Ülseri (Ağız Yarası)

Ağız yaralarının oluşması damakta belirmektedir. Bunlara, yanık ya da çiziğe bağlı olarak hasar gören damak dokusunun bakteri kapıp enfeksiyon bulaşmasına neden olur. Ağızda oluşan yaraları damaktaki kırmızı haldeki iz ile başlayarak yavaş bir şekilde sarı ya da beyaz irinle dolacaktır.

Tedavisi için: Bakterinin iç kısma doğru yayılıp daha fazla yaralanmalar ortaya çıkarma tehlikesinden ötürü, bu yarayı daha da açmamaya dikkat etmek gerekir. Oluşan ağız yaraları birkaç gün geçtikten sonra azalacaktır. Bu süresi içinde ise kesinlikle yarayla temastan bulunmaktan kaçının. Ağız yarasını en aza indirebilecek ilaçlar çoğu zaman eczanelerde kolaylıkla temin edilebilir. Aşırı derecede acı vermiş olsa da enfeksiyonu ortadan kaldırmak amacıyla yaraya karbonat ya da tuz da sürmek mümkündür.

Enfeksiyon

Eğer bedenimiz boğaz ağrısı, sinüzit, bademcik iltihabı ve nezle gibi bakteri ya da virüslerle temas ettirilirse, enfeksiyon vücuda yerleşmiş olduğundan damakta aşırı derece acı bir ağrıya sebep olabilir. Bu sinüs etkisinin ağza doğru basınç yapması veya bakterinin ağzın içinde yer alan dokuyu da tahriş etme gibi durumlar da meydana gelebilir.

Tedavisi için: Yüksek dozda B ve C vitaminleri barındıran besinlerin tüketimi sayesinde ağızdaki iltihaplı olan yaraların daha hızlı bir şekilde iyileşmesine yardımcı olur.

Damak hastalıklarında diş ile ilgili oluşan hastalıklar

Eğer ağzınızın üst kısmındaki bir diş iltihap tutmuş ise diş eti çizgisinin arka kısmındaki damağa doğru bir baskı söz konusu olabilir. Diş apsesi doğru bir şekilde kontrol edilmez ise eğer, damağa dağılıp yayılabilecek yaralara ya da iltihaba sebep olabilir. Bol olan takma dişler ile oral bir cihaz yapı da damağın tahriş olup hastalık görülmesine sebep olur.

Tedavisi için: Damağınızda meydana gelen acıyı en aza indirebilmek amacıyla bir diş operasyonu ile oral bir cihaz yapıya ihtiyacımız vardır. Ancak bu durumun öncesinde yine doktora görünmek şarttır.

Ağız Kanseri

Ağız kanseri kendini gösterdiği ve şekillendiği zaman ağız çevresinde ve özellikle de damak da ciddi uyarılmalar görülebilir. Kanserli yapılar lenfoma ya da melanom olabilir. Lenfoma sıklıkla büyüme durumuna bademcikler ya da dil ile başlayarak ağzın diğer kısımlarına doğru yayılır. Melanom ise damağınızdaki oluşan yaralar da dahil olmak üzere ağzın her bölgesinde ortaya çıkabilir.

Tedavisi için: Eğer yaralar oluşmuş ise bu yaraların büyümesi ile rengi konusunda da hızlı bir değişim söz konusu olabilir. Böyle bir durumda ise hiç vakit kaybetmeden bir tıbbı yardım almazın gerekmektedir. Uzman bir hekim tarafından tehlikenin büyük boyutlarda olup olmadığını saptayarak ne tür bir tedavi yönteminin uygulanması gerektiği hakkında bilgiler almanız ve birtakım testler yaptırmanız gerekmektedir.
" } ] }