{ "title": "Damak Kanaması", "image": "https://www.damak.gen.tr/images/damak-kanamasi.jpg", "date": "21.01.2024 05:52:30", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Damak kanaması, gerekli ağız bakımının uygulanmadığı zamanlarda görülmektedir. Özellikle bazı gebelik dönemlerinde hormonal değişiklikler sebebiyle damak problemleri görülür ve gebelik sonrasında bu problemlerde azalmalar gözlenir. Ayrıca damak kanaması kontrol altına alınamaz ise iltihabi bir reaksiyona sebep olmasından dolayı dişin dökülmesine sebep olabilir. Dişi tutan kemik dokusunun eritilmesine neden olarak diş kilo kayıplarına sebep olmaktadır. Halk arasında basit olarak görülen bir hastalık olsa da yeterli bakımının yapılmadığı zaman diş etinin geri çekilmesine, damak kanamasının artmasıyla ağız sağlığının kaybolmasına sebep olur.

Damak kanaması neden olur?

Damak kanaması diş eti kanamalarının asıl nedenleri arasında görülmektedir. Diş eti problemlerinin habercisi olarak görülürken; ağız bakımının yeterli olarak uygulanmaması gibi sorunlarda karşılaşılır. Ayrıca damak hastalıkları veya kalıtımsal sebepler dolayısıyla da damak bölgesinde kanama oluşabilir. Kontrol altına alınmayan damak kanamalarının iltihaplanmaya yol açması ile önemli problemlere sebep olur. Kanama devam ettiği zaman diş etinin oynamasına ve belirli süre sonra da dişin dökülmesine neden olmaktadır. Damar kanamasında ağrılarda gözlenmektedir. Kanama olduğu bölgelerde oluşan ağrılar sebebiyle yemek yiyememe gibi problemler görülür.

Damak kanaması için alınması gereken önlemler nelerdir?

Ağızda oluşan damak kanaması ağız kokusunu beraberinde getireceği için ihmal edilmeden gerekli tedavinin edilmesi gerekir. Damak kanaması bulunan kişilerin öncelikle damak kanamasına neden olan faktörler ortadan kaldırılması gerekir. Bunların arasında öncelikli olarak diş eti problemlerinin giderilmesi veya diş taşı oluşması gibi problemlerin kaldırılması yer almaktadır. Ayrıca damar kanaması iltihaplı reaksiyon oluşturacağı için gerekli ilaçlar kullanarak ağızda bulunan iltihabın kurutulması sağlanır. Ayrıca dişlerin fırçalama işlemi ihmal edilmeyerek, düzgün bir şekilde fırçalanması sağlanarak kanamanın azaltılması desteklenir. Ağza alınacak tuzlu ılık suyla gargara yapılması ile damak kanamasının azalması sağlanır. Kanaması sırasında diş etinde bulunan ağrının ve ortaya çıkan problemlerin giderilmesi için diş hekiminin tavsiyesiyle ağrı kesici ilaç uygulamaları ile bu bölgede bulunan ağrının azaltılması sağlanır. Damak kanaması olduğu zaman yediğimiz yiyeceklere dikkat etmemiz gerekir. Aşırı sıcak ve çok soğuk gıdalar tüketmek ağrıyı artıracağı için dikkatli beslenmek gerekir. Ayrıca gazlı ve alkollü içeceklerden uzak kalmak oluşan kanamaların azalmasına katkı sağlar. Beslenme sonrası ağızda bulunan tortuların giderilmesi kanamayı azaltır. Doktorun verdiği gargara ile ağız hijyeninin sağlanması bu problemin yok olmasına yardımcı olur.
" } ] }