{ "title": "Damak Kanseri", "image": "https://www.damak.gen.tr/images/damak-kanseri.jpg", "date": "21.01.2024 01:00:21", "author": "Murat aydogan", "article": [ { "article": "Damak kanseri, insanlarda ağız içi bölgesinde oluşan bir hastalıktır. Damak üzerinde oluşan tümörler ve yabancı hücreler insanlarda kanser oluşumu olarak adlandırılır. Damak kanseri iyi huylu ve kötü huylu olarak ikiye ayrılmaktadır. Tıbbi olarak iyi huylu damak kanserleri çok fazla önemsenmemektedir. Çünkü bu kanser türleri çok basit bir şekilde ortadan kaldırılır. Fakat kötü huylu damak kanseri çok ciddi tehlikeler arz eder. Bu nedenle bizde konumuzda kötü huylu damak kanseri üzerinde duralım. Damak kanserinin birçok farklı nedeni ve birçok başlangıç noktası bulunmaktadır. Kimi zaman damağın sert bölgesinde, kimi zaman damağın arka bölgesinde ve en çok da damağın tükürük bezlerine yakın olduğu bölgelerde oluşmaktadır. Damak kanseri kesinlikle diğer birçok hastalık gibi bakteriler nedeniyle oluşmaz. Yani bu durumun nedeni olarak kişilerdeki hijyen eksikliği söylenemez. Bu hastalık en çok 60 yaş ve sonraki insanlarda görülmektedir. Bu nedenle gençlerde görülme ihtimalinin biraz daha az olduğunu söyleyebiliriz. İnsanlarda hem yaşın ilerlemesine bağlı olarak hem de insanların sürekli olarak sigara, alkol vb. Malzemeler kullanmaları nedeniyle bu hastalığın görülme ihtimali daha da artmaktadır. Özellikle tütün ürünleri, insanlarda çok ciddi bir şekilde kanser riski meydana getirir.

Damak kanseri olan insanlarda en önemli etkenlerden bir tanesi erken teşhistir. Erken teşhis yapılan insanlarda damak bölgesinde oluşan kanserli hücreler erkenden müdahale edilerek azaltılabilir. Fakat ilerlemiş olan kanser problemlerinde yapılan tedaviler bu hücrelerin ortadan kalkmasına yetmemektedir. Genellikle damak kanseri bir kitle olarak kendisini göstermektedir. Eğer sizlerde de damak bölgesinde ağrıyla birlikte kitle beliriyorsa zaman kaybetmeden doktorunuza gitmelisiniz.

Damak Kanseri Belirtileri Nelerdir?
Damak Kanseri Tanısı Nasıl Konulur?

Genellikle hastalarda oluşmuş olan damak kanseri bir ay içerisinde etkilerini ortaya çıkardığı için teşhis konulur. Ağız içerisinde herhangi bir şişlik ya da doku olarak ortaya çıkan bu hastalık işçin kulak burun boğaz uzmanına gitmeniz gerekmektedir. Doktorunuz tam bir kulak burun boğaz kontrollerinizi yaptıktan sonra kişide komşu organlara da bakılır. Çünkü damak kanseri diğer bölgelere de geçebilir. Eğer kişide tam olarak bir damak kanseri şüphesi duyulursa damak bölgesine biyopsi uygulamaları yapılarak oluşmuş ya da oluşmakta olan kanserin türü belirlenebilir.
" } ] }