{ "title": "Damak Protez", "image": "https://www.damak.gen.tr/images/Damak-Protez-34.JPG", "date": "19.01.2024 14:07:07", "author": "damla şahin", "article": [ { "article": "
Damak Protez: Ağzımız ve dişlerimiz bizim için çok önemlidir. Ağız olan boşluk en ufak değikliği bie hemen fark eden aynı zamanda yapılan değişimlere en basit uyum sağlayan organımızdır. Yapılan protezi kullanmak için mutlaka uyum süre ihtiyacı vardır. Ağzınıza ve damağınıza uymalıdır. Bir ayakkabı gibi düşünelim çoğu zaman vuruk yapabilir dişlerde bu şekilde damağınıza oturma aşamasında vuruk yapar. Bu gibi durumlarda ağzınız dişlere alışabilmesi için bir gün boyunca ağızdan çıkartmayınız. Damak protezini taktıktan sonra bir gün sonra mutlaka doktora gidip kontrolü yapılmalı. Vuracak yerler belirlenip düzeltilir hastanın ağzına rahat bir diş sağlanır. Protez damağınızı çıkarttığınızda birkaç gün sonra tekrar takıldığında mutlaka fark ve vurma gene yapabilir size önerilen gece yatmadan önce çıkartılıp sabah kalktığınızda tekrar takmaktır. Protez takıldığında ağzınızda bir kalıp var hissi oluşturur mide bulantısı yapabilir. Konuşurken yemek yerken diş yerinden çıkacak hissi verir mutlaka. Bütün bu durumlarınız birkaç gün içinde geçecektir. Damak protez yapımından sonra daha kolay alışmak için sakız ve sert yiyeceklerden uzak durunuz. Protezin bakımı sağlıklı hijyenli olmalıdır. Yemekten sonra mutlaka diş fırçası ile fırçalamalısınız. Protez temizleyici tablet kullanabilirsiniz. Damak protezini çamaşır suyu, deterjan beyazlatma tozu ile yıkamayınız bu ürünler dişleri bozmaktadır. Protezlerinizi haftada defa su içinde bekletmelisiniz. Sabırlı olduğunuz taktirde damak protezinize alışır kullanımında rahatlık çekersiniz.

Damak Protez Nasıl Yapılır: Protez yapımında hastanın düzenli olarak 8-9 defa doktora gidip ölçülerini vermelidir. Damak protezi kullanımı 10 yıla kadar sürmektedir. Protezler 10-15 gün içinde yapılmaktadır. Dişlerin tamamını kaybeden kişilere total protez diş yapılır. Dişlerin dikey boyutu çok önemlidir. Orantılı olmalıdır. Uygulama mumlu kapanışta dikey boyut diye bilinmektedir. Diş hekiminiz damak ölçünüzü bir balmumu ile kopyasını dener alır. Daha sonra laboratuvarda hijyen içerinde damak proteziniz yapılır. Çenenizin değişimine göre proteziniz değişmektedir. Belirli zamanlarda diş hekimine kontrole gitmelisiniz. Bütün doğal dişinizi kaybettiğinizde tam protez uygulanır ağzınızın tamamen kalıbı ölçüsü alınır.
" } ] }