{ "title": "Damak Teli", "image": "https://www.damak.gen.tr/images/damak-teli.jpg", "date": "20.01.2024 04:50:12", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Damak teli, ortodonti tedavisinden sonraki ikinci aşamada kullanılır. Bunun kullanım amacı bir yerde koruma olarak görev yapmasıdır. Damaklık, aparey, aktivatör gibi isimlerle de bilinir. Diş teli tedavisi olan hastalarda, diş teli çıkarıldıktan sonra takılır. Dişlerin kalıbı alınarak, koruma amacıyla hastaların damak teli kullanması gerekir. Ortodontik tedaviye 6 yaşından itibaren başlanması uygundur. Ancak yaşları 6-9 arasında olan hastalarda diş teli takmak yerine, damak teli takılması daha uygun görülebilir. Bu durumda diş teli takılmadan damak teli ile ortodontik tedaviye başlanabilir.

Damak teli ne zaman takılır?

Damak teli ortodonti tedavisinde diş teli takılan hastalara, bu tedavi tamamlandıktan sonra takılır. Hastaların ilk zamanlarda buna alışması biraz zor olabilir. Özellikle konuşmada zorlanma, ağızda tükürük salgısının artması gibi sorunlar yaşanabilir. Ancak bir süre sonra hasta damak teline alışacaktır. Damak teli kullanımı akşamları yatmadan önce takılarak, sabaha kadar kalır. Aynı zamanda gündüzleri de 2 saat kadar kullanılması gerekir. Geceleri fazla rahatsızlık vermeden takılan damak teli, gündüz saatlerinde hastanın uygun bir zamanda takması tavsiye edilebilir.

Damak teli nasıl takılır?

Hastanın diş teli çıkarıldığı zaman, ortodonti doktoru hastanın yandan ve ön taraftan ağız röntgeninin çekilmesini ister. Daha sonra ortodonti tedavisinin ikinci aşamasına geçilir. Uygun ölçülerde hazırlanan damak teli hastanın ağzına yerleştirilir. Damak telinin ilk takıldığı gün hastanın konuşmaları fazla anlaşılır olmaz. Ancak bu sorun geçici olarak yaşanır. Damak teli ağzınızda olduğunda, yemek yiyeceğiniz zaman çıkarabilirsiniz. Bunu dişlerinizle birlikte fırçalayabilirsiniz. Damak telini ağzınızdan çıkardığınızda bunu size verilen özel bir kabın içine koymalısınız. Gelişigüzel yerlere bırakmamalısınız. Çünkü ağzınıza giren bir araç olduğundan, mikrop kapma riski bulunabilir. Düzenli olarak temizleyip, fırçalayınca kullanmadığınız zamanlarda kendi kabının içine koymalısınız. İlk birkaç gün içinde ağrı çekebilirsiniz. Özellikle ikinci günde damak telinin tutunduğu dişlerinizde ağrı olabilir. Bu ağrı 3-4 gün devam edebilir. Ancak sonrasında alışacağınız için, sorun yaşamazsınız. Damak telini takarken de ağrı oluşabilir. Bu durumda dişlerinizi fazla zorlamamanız gerekir. Takma işlemi bittikten sonra, damak telinin ağzınıza uygun şekilde oturup oturmadığına dikkat etmelisiniz.
" } ] }