{ "title": "Damak Yanması", "image": "https://www.damak.gen.tr/images/Damak-Yanmasi-99.jpg", "date": "20.01.2024 16:14:49", "author": "neval güven", "article": [ { "article": "Damak yanması, eminim hemen herkesin başına gelmiştir ve gelecektir damak yanması. Kışın içilen sıcak çorba, sıcak çay, sıcak süt say say bitmez damak yanmasına neden olan yiyecek ve içecekler. Bir anlık dikkatsizlik sonucu belki de günlerce sürebilen damak yanıkları ve tabi çekilen acı, oldukça can yakıcıdır. Damağımız çok kolay tahriş olabilir. Damak vücutta olumsuz reaksiyonlara sebep olabilecek tüm yabancı maddelerle en çok temas eden vücudumuzun en hassas bölümlerinden biridir. Çok kolay yara olabilir ve sonucunda yanma hissi oluşabilir. Eğer damağınız yeme içme sonucu yaralandıysa ve yanma hissi var ise çok sıcak şeyler yemekten, acı ve baharatlı gıdalar tüketmekten bir süre uzak durmak gerekmektedir.

Aşırı sıcak içecekleri ve yiyecekleri tüketmek damağın haşlanmasına (Yanmasına) sebep olmaktadır. Fazla sıcak ve baharatlı yiyecekler özellikle de damağı kesebilecek uçları sivri ve sert gıdalar (Patates kızartmaları, cipsler ve benzeri gıdalar) damağı tahriş edip dokuda yaralar oluşmasına ya da kabarcıkların oluşmasına sebep olabilir ve iyileşme süresi günlerce devam edebilir. Fakat yara ve kabarcıklar yoksa sadece yanmış ise bu durum birkaç gün içerisinde düzelecektir. Damağı yandıktan sonra soğutmak, oluşan hasarın daha fazla olmasını engelleyecektir. Oluşan yanma hissini hafifletmek için soğuk süt ya da soğuk meyve suları veya hiçbiri yoksa soğuk su yavaş yavaş yudumlanmalı o bölgede bir süre bekletilerek tüketilmelidir. Ağız içi yanıklarının hafif formlarda olması ağrı, kızarıklık, kuruluk hissi ve küçük kabarcıklar şeklinde görülür. Eğer ağızdaki yanık 1. Derece yanık ise etkilenen dokunun üstteki tabakası birkaç gün içinde soyulur ve en fazla bir haftada kendiliğinden iyileşir.

Damak yanmasını hafifletmek için yapılabilecekler
Ağız içinde ve boğazda sıcak içecek ve yiyecekler sonucu meydana gelen ikinci ve üçüncü derece yanıklar önemsenmezse ciddi hastalıklarla sonuçlanabilir. İkinci derece yanıklar 1. Derece yanıklara göre daha şiddetli ağrı, kızarıklık ve kabarma ile kendisini gösterir ve cildin daha altındaki dokuların da zarar görmesine neden olabilir. İkinci derece yanıkların iyileşme süreci biraz daha uzundur. Birinci derece yanıklar bir haftada iyileşebilecek iken 2. Derece yanıklar bir haftadan daha uzun dönemde iyileşme gösterebilir ve bu süreçte tahriş olan sorunlu bölge enfeksiyon gibi komplikasyonlar açısından da risk altındadır. Üçüncü derece yanıklar kuru, kahverengi veya mumsu beyaz derinin oluşmasına yol açabilirler, bu tür yanıklar alttaki tüm doku katmanlarının da etkilendiğinin göstergesidir. Yanık sinirlere zarar vermiş olduğu için ilk olarak ağrı oluşmayabilir. Bu tür yanıklarda acil tıbbi müdahale gerekmektedir.
" } ] }