{ "title": "Damak Yarası", "image": "https://www.damak.gen.tr/images/damak-yarasi-746.jpg", "date": "21.01.2024 10:19:43", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Damak Yarası, Ağızda oluşan yaralar damak, yanak içleri, diş etleri, dil, yumuşak dokularda oluşan yaralar sonucunda birbirinden farklı sebepler dolayısıyla meydana gelmiş olabilir. Bu yaralar yemek yemeyi engellerken; konuşma güçlükleri çekilmesine neden olur. Damakta oluşan küçük yaralar her yaşta ve her sıklıkta görülürken; bu yaraların oluşumunun belirlenmesi ve araştırılması oldukça önemlidir.

Damak yarısı neden olur?

Ağzı ve damak kısmındaki yaralarının oluşmasının başlıca nedenleri arasında stres yer almaktadır. Vücudun dirençsiz kaldığı zamanlarda ortaya çıkan damak yaraları genellikle psikolojik nedenler ile ortaya çıkar. Bayanlarda genellikle adet öncesinde oluşan gerginlik dolayısıyla damak yarası oluşurken; ağız içerisinde, damak çevresinde görülür. Bu yaralar ağız içi travmalara, diş eti çekilmesi gibi oluşumlara ve diş dökülmesine neden olabilir. Ağız içi operasyonlar sonrasında da damak bölümlerinde yaralar oluşabilir. Bunların dışında asidik maddeler yaralılara sebebiyet verebilir. Ağızda oluşan mukozasına zarar verebilecek yoğunluktan C vitamini içeren besinlerin de damakta yaralar oluşmasına neden olduğu bilinmektedir. Asitli içecekler, baharatlı yiyecekler, sigara, alkol, tuzlu gıdalar gibi maddeler damakta bulunan yaraların çoğalmasına sebep olabilir. Ayrıca kişilerde bulunan alerjik bünyeler sebebiyle buğday ve çavdar gibi bakliyatlar damakta oluşan yaraların çoğalmasına sebep olabilir. Genellikle bir hafta süren damak yaraları bölgesel ağrılara sebep olabilir. Bu nedenle beslenme zorluğu gibi problemler çekilmesine neden olur. Damakta oluşan yaraların herhangi bir sebeple bulaşmadığı için başkasına bulaşma gibi riski yoktur. Damakta olan yaranın açılması ile yara dağılacağı için birçok bakteri ve enfekte olması sebebiyle vücudun direnci kaybolur. Böyle durumlarda asitli yiyeceklerden uzak durulması oldukça önemlidir. Damak yaraları ciddi hastalıklar arasında yer alır.

Damak yarasında yapılması gerekenler

Damak bölgelerinde yaralanmalar sık sık meydana geliyor ise vakit kaybedilmeden doktor muayenesi oldukça önemlidir. Yaralar damakta günden güne derinleşiyor veya daha fazla yayılıyor ise hiç vakit kaybedilmeden dahiliye doktoru ile görüşülmesi gerekir. Doktorun yapacağı çeşitli tahliller sonrasında bu oluşan yaranın sebebinin kesinleşmesi sağlanır. Damakta oluşan yaralar başka hastalıklara sebep verebilir. Bu sebepten dolayı kısa süre içerisinde doktor muayenesi ile yaranın nedeni kesinleşir. Damakta oluşan yaralanmalar sonucunda ağzın sürekli temizlenmesi oldukça önemlidir. Dişleri fırçalamak ve ağızda bulunan tortuların giderilmesi için günde iki kere gargara yapmak oldukça önemlidir.

Ayrıca damakta olan yaranın giderilmesi için doğal yöntemler de kullanılabilir. Yöntemlerin ilk sırasında karbonat yer almaktadır. Karbonat damakta bulunan yara iyileştirici etkisi sebebiyle antibakteriyel özellikli bir madde olması sebebiyle yarım çay kaşığı karbonat az miktarda su ile eritilerek lapa haline getirilip ağız içerisine alınması halinde burada bulunan yaranın giderilmesine katkı sağlarken; ağrılarında hafiflemesini sağlar.

Ağız içerisinde bulunan damaktaki yaranın ağrılarını azaltmak için sıcak asidik ve tahriş edici gıdaların kullanılmasından sakınılmalıdır. Yemeklerden önce damakta bulunan yaranın sterilize edilmesi ve yemek sonrasında uygulanacak gargara sonrasında analjezik kremler uygulanarak; damakta bulunan yaranın giderilmesi sağlanır. Ağız içi kremler doktor tavsiyesi olmadan kullanılmamalıdır. Damakta bulunan yaralar bulaşıcı değildir. Virüslere neden olmadığından dolayı tedavi edilmesi halinde kısa sürede geçebilir. Ancak tedavi edilmesi esnasında ağız hijyenine dikkat edilmesi; gazlı, alkol, sigara gibi alışkanlıklardan uzak durması sayesinde bu yaranın geçmesi oldukça önemlidir.
" } ] }