{ "title": "Damak Yarasına Ne İyi Gelir", "image": "https://www.damak.gen.tr/images/damak-yarasina-ne-iyi-gelir.jpg", "date": "20.01.2024 14:39:12", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Damak yarasına ne iyi gelir, damak yarası sıcak-soğuk içecek ya da yiyeceklerin tüketimi, damağa sert bir cismin batması gibi nedenlerin haricinde kanser, bağışıklık sistemi hastalıkları gibi rahatsızlıklardan dolayı da ortaya çıkabilir. Damak yarası genellikle doku bozukluğundan kaynaklanmaktadır. Ağız içi temizliğine önem vermemek, aşırı sıcak-soğuk içecek ve yiyecekler tüketmek yara oluşumunu tetikler. Damakta oluşan yaralar damakla beraber ağız içi, dil, dudak kenarları, yanak içi ve hatta bademciklerde bile oluşarak çok acılı ve sancılı bir sürece neden olabilir. Bu süreç bazen kısa sürede kendiliğinden geçerken bazen süreç oldukça uzun olabilir. Damakta oluşan yaraları geçirmek ya da riski azaltmak için beslenme düzenine çok dikkat edilmelidir. Sık aralıklarla farklı hastalıklardan dolayı antibiyotik tarzı ilaçlar kullanmak da bu yaraları tetikleyebilir.

Damakta ve ağızda oluşan yaraları geçirmek için halk arasında en yaygın kullanılan yöntem karbonat ve tuz kullanımıdır. Karbonat bölgede hijyen sağlayarak bakteri ve virüsleri yok edici etkiye sahiptir. Başta hafif bir yanma oluştursa da etkili bir çözüm olur. Tuz ve karbonat haricinde ayva meyvesi de damakta oluşan yaralara karşı iyi gelir. Bitkisel Poşet çaylar yine damak ve ağızda oluşan yaralara karşı iyi gelir. Uygulanan yöntemlere rağmen yara oluşumu hafiflemiyor, her geçen gün artıyorsa altta yatan ciddi bir hastalığın varlığını araştırmak için mutlaka doktora başvurulmalıdır.

Damak yarasına ne iyi gelir?

Sirke: Sirke damak yaralarına karşı kullanılabilecek etkili bir alternatiftir. Sirke bir miktar su ile karıştırılarak damak için gargara suyu olarak kullanılabilir. Sirkenin haricinde kuru üzüm, anason ve bal karıştırılarak yaralara uygulanabilir.

Kekik: Ağız içinde hijyen sağlamak için etkili bir yöntemdir. Kekik damak yaralarına karşı çiğnenerek kullanılabilir. Yara oluşumundan daha çabuk kurtulmak için kekik yağı, susam yağı ve sirke karıştırılarak gargara suyu yapılıp, kullanılabilir.

Dut: Damak yarası için dut şurubundan yararlanılabilir. Dut şurubuna bir parça pamuk batırılarak yaralı bölge bu pamukla silindiğinde yaraların iyileşme süreci kısalır. Aynı işlem nar ekşisiyle de yapılabilir. Nar ekşisi ağız ve damakta oluşan yaralarda iyileşme süreci başlatır.

Karanfil: Ağız içi hijyen sağlamak, diş ağrısını gidermek, nefes kokusunu engellemek için kullanılan karanfil damakta oluşan yaralar içinde kullanılabilir. Karanfilin ağızda oluşan bakteri ve virüsleri yok edici etkisi vardır.

Altınmühür bitkisi: Bitki antiseptik özelliktedir. Bu özelliğinin haricinde kanamayı durdurucu etkisi de vardır. 1 tatlı kaşığı altınmühür bitkisi 250 ml kaynatılmış suyun içine eklenerek karıştırılır. Yaklaşık 8-10 dakika demlendikten sonra gargara yapılır. Bu işlem damak yaralarını geçirmek için oldukça etkilidir.

Meyan kökü: İçeriğinde barındırdığı glisiretinik asit damakta oluşan yaralar üzerinde oldukça etkilidir. Meyan kökü kaynatılarak yaralara karşı gargara suyu olarak kullanılır. İşlem gün içinde birkaç defa tekrarlandığında kısa sürede yaralardan kurtulmak mümkün olur.

Maydanoz: Maydanozun yapraklarını çiğnemek damak yarası için faydalı olur. Maydanoz demir içeriği oldukça fazla bir sebzedir. Yaralar demir eksikliğine bağlı gelişiyorsa maydanoz tedavi için etkili bir yöntem olacaktır.

Limon: Limon tıpkı sirke gibi yaralara etki ederek iyileşme sürecini hızlandırır. Limon suyu ağızda oluşan bakterilerin yok olmasını sağlar. Düzenli limon tüketimi sayesinde ağızda ve damakta yara oluşumu riski azaltılabilir.

Tüm bunların haricinde soğan, fesleğen, papatya gibi bitkilerde damak yarasına karşı iyi gelir. Bu bitkiler damak yarasına yol açan etkenleri ortadan kaldırmaya yardımcı olan bileşenler içerir. Uygulamalar anında biraz acı hissedilse de bu acı kısa süre içinde geçerek iyileşme süreci başlar.
" } ] }