{ "title": "Diş Eti Damak Şişmesi", "image": "https://www.damak.gen.tr/images/Dis-Eti-Damak-Sismesi-58.jpg", "date": "21.01.2024 16:20:21", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "Diş eti damak şişmesi varsa, dişlerinizi fırçaladığınız zaman kolayca kanıyorsa ve acıyorsa; yetişkinlerin yüzde 80'inde görülen bir tür diş eti damak hastalığıdır. Bunların en yaygın olanlarından biri de dişler ve damaklar arasında bakterilerin birikerek tahrişe, iltihaplanmaya ve kanamaya neden olduğu diş eti iltihabıdır. Tedavi edilmediği takdirde, peritodontit gibi oldukça ciddi damak hastalıklarına ve en sonunda kemiklerin hasar görmesine ve kemik kaybına dek ilerleyebilir.

Diş eti damak şişmesi, diş eti iltihabı hem önlenebilir hem de tedavi edilebilir. İlaç kullanmak ve bağışıklık sisteminin düşmesi gibi nedenler sizi diş eti iltihabına karşı daha savunmasız bir hale getirir. Ayrıca en büyük nedenlerinden bir tanesi de yetersiz ağız hijyenidir. Her gün dişleri en az iki kez fırçalamak, diş ipi kullanmak, düzenli profesyonel temizlik bu rahatsızlığa karşı yakalanma riskini oldukça azaltır. Eğer diş eti damak şişmesi rahatsızlığına yakalandıysanız profesyonel temizlik en kısa zamanda bu rahatsızlığınıza çözüm olacaktır.

Diş eti damak şişmesi neden olur?

Çok sıcak yiyecek veya içecek tüketmek, sigara kullanmak veya çok fazla alkol tüketmek, ağızdaki oturmayan diş aparatları, çok sert gıdalar tüketmek nedenler arasındadır.

Dişleri yanlış fırçalama; ne kadar sert fırçalarsanız dişleriniz o kadar iyi fırçalamış olmazsınız. Sert fırçalama da diş eti damak şişmesine neden olur. Ayrıca diş ipini diş etlerine çok bastırmakta diş eti şişmesine neden olacaktır.

Bakteri plakları ve diş eti hastalıkları; ağız ve diş temizliğine özen gösterilmediği taktirde diş üzerinde bakteri plakları oluşacaktır. Bu bakteri plakları diş ve dişeti arasında giderek çoğaldığı zaman diş eti şişmesine neden olacaktır. Bakterilerin ve bazı virüslerin neden olduğu hastalıklar diş eti iltihabı ve diş apsesidir. Diş apsesi daha çok dil, damak ve diş etinde görülmektedir.

Hormonal durumlar; bu durum daha çok kadınlarda görülmektedir. Ergenlik döneminde, adet görülmeye başlandığında, hamilelik sürecinde ve menopoza girildiğinde ortaya çıkma durumu fazlalaşır. Bazen doğum kontrol hapları da bu riski arttırmaktadır.

Tansiyon ilaçları veya diğer etkenler; yüksek tansiyon ilaçları alt diş etlerindeki dokularda artışa neden olduğu için diş eti damak şişmesine neden olur. Tehlikeli bir durum değildir fakat ilaç kullanmadan Uzman bir hekime başvurmalısınız.

Kemoterapi tedavisi görmek, diş macunu ve diğer bazı alerjik durumlar da diş eti damak şişmesine neden olmaktadır.

Diş eti damak şişmesi tedavisi nasıl yapılır?

Tuzlu ılık su ile gargara yapmak çok iyi sonuç vermektedir. Tuzlu suyun tadından dolayı tercih etmiyorsanız limonlu ılık suda kullanabilirsiniz. Ayrıca sirkeli su ile de gargara yapabilirsiniz. Saf limon suyu ve sirke ile ağzınızı çalkalamayın, asidik özelliği olduğu için diş ve dişetlerinize zarar verir.

Dişlerinizi fırçalarken doğru teknikle fırçalayın ve fırçalarken çok bastırmayın. Genellikle yumuşak diş fırçası kullanmalısınız. Diş ipini iki günde bir kullanın ve diş etinize bastırmadan diş aralarını temizleyin.

Sıcak ve soğuk uygulamalar ağrıyı almaktadır. Buz ile yapacağınız kompres hem diş eti damak şişmesini azaltacak hem de ağrıyı giderecektir. Ayrıca sıcak suya batırılmış temiz havluyu da diş etine uygulayabilirsiniz. Sıcak ve soğuk uygulamalar diş eti damak şişmesine ve ağrılarına çok iyi gelmektedir.

Bol su içmelisiniz. Bol su içmek yemek artıklarını temizlediği gibi plak oluşumunu da önemli ölçüde azaltmaktadır. Bol su içmek tükürüğü artıracağı için bakteri ve virüslerin oluşumunu engelleyecektir.

Zerdeçal ile masaj uygulanabilir. Zerdeçalın içeriğinde bulunan kurkumin iltihap gidericidir. Yarım çay kaşığı zerdeçal tozuna az miktarda birkaç damla su damlatın. Hazırladığınız bu macunla diş etine ve damağınıza masaj yaparak uygulayın. 5 dakika bekletin ve bir dakika boyunca hafif hareketlerle masaj yapın. Masaj kan dolaşımını hızlandıracak ve şişmeyi en aza indirecektir. Bu arada ellerinizin temiz olmasına özen göstermelisiniz.

Oksijenli su ile ağzınızı çalkalayabilirsiniz. Haftada iki kez %3 hidrojen peroksit içeren oksijenli su ile ağzınızı çalkalayabilirsiniz. Bakteri ve virüslerin oluşumunu engelleyecektir ve diş eti damak şişmesinin iyileşmesini sağlayacaktır.

Sigara, alkol ve tamamı kimyasal içerikli olan ağız temizleme sularından uzak durmalısınız. Bu ağız suları daha fazla tahrişe yol açacaktır. Ağız ve diş sağlığınızı korumak ve iyileştirmek için yeterince C vitamini, D vitamini, kalsiyum ve folik asit olan yiyecekleri tüketmenizde fayda vardır.

Düzenli olarak profesyonel temizlik yapmalısınız, bunun için düzenli olarak diş hekimine başvurmalısınız.
" } ] }