{ "title": "Dudak Damak Yarığı", "image": "https://www.damak.gen.tr/images/dudak-damak-yarigi.jpg", "date": "20.01.2024 11:29:16", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Dudak damak yarığı, bebeklerin daha anne karnında yüzü oluşurken burun ile üst dudağın oluşması sonucu meydana gelir. Bu yarıklar hamileliğin ilk 2 ayı içinde yapılardaki yaşanan çeşitli sebeplerle birleşmenin tamamlanamaması ile ortaya çıkar. Dudak damak yarığının ultrasonografi tetkik ile fark edilebilme oranı sadece %25'tir. Bazen sadece dudak yarığı olurken bazen dudaktaki yarığın ağız içinde devam etmesiyle damakta da yarık meydana gelebilir. Bazen de dudak yarığı olmaksızın sadece damak yarığı da oluşabilir. Tıp dilinde bu duruma kleft adı verilir.

Dudak damak yarığı neden olur?

Dudak damak yarığı doğumsal anormalliktir ve her 750 bebekten birinde yaşanabilir. Bu durumun yaşanmasında tek bir sebep yoktur. Genetik faktörler, akraba evliliği, gebelikte geçirilen enfeksiyonlar, vitamin eksikliği gibi sebeplerden kaynaklanabilir. Gebelikte annenin vitamin eksikliğinin yanı sıra sigara veya alkol kullanımı da bu anormalliğin oluşmasına neden olabilir. Genetik yatkınlıktan kaynaklı yani anne ya da babada var olan dudak damak yarığı ilk çocuğa geçebilir İkinci bir çocukta ise bu durumun görülme riski %16'dır. Sağlıklı bir anne ve babanın ilk çocuğunda bu durumla karşılaşmasının ardından ikinci çocuğunda bu durumun yaşanma olasılığı ise %4'tür.

Dudak damak yarığı tedavisi nasıl yapılır?

Bebek damağında bir yarık ile doğmuşsa ilk olarak beslenmeye çok dikkat edilmelidir. Doğumdan sonraki 1-2 gün içinde bebekler ilgili kliniklerine sevk edilir. Damağında yarık olan bir bebek anne memesini veya biberonu olması gerektiği gibi ememeyeceği için bebeğin beslenmesini düzene sokabilmek gerekir. Özel olarak beslenme plakları hazırlanır. Bebek 45 derecelik açı yapacak şekilde başı yukarıdayken beslenmesi gerekir. Bu sayede bebeğin aldığı besini yutabilmesi sağlanır. Ayrıca beslenmede zorluk çeken bebeklerde özel biberon ile biberon başlıklarının da kullanılması gerekir. Bir bebek ortalama olarak ancak 5-6 aylık olduğunda dudak damak yarığı ameliyatı geçirebilir. Ameliyatlar sonucunda üst çenenin bir miktar geride ya da dar kalması ve dişlerin düzgün çıkamaması normaldir. Dudak ve damağa atılan dikişler nedeniyle üst çenenin olağan büyümesini engellenebilir.

Çocuk gelişimini tamamlayıp erişkin olduğunda üst çenenin öne alınmasını sağlayan bir ameliyat daha geçirmesi gerekebilir. O nedenle dudak damak yarığı olan bir çocuğun 7-8 yaşına geldiğinde tekrar bir ortodontiste muayene olmasında fayda vardır. Gerekli görülen durumlarda üst çenenin genişletildiği ya da biraz öne alındığı ve dişlerin düzeltildiği tedaviler uygulanmak gerekebilir. Üst köpek dişleri genellikle yarık olan bölgeye denk geldiği için kemik ilavesi yapılabilir. Ayrıca dudak damak yarığı, damaktaki kasların kısa ve yanlış yerde olmasından kaynaklı konuşurken bazı sesler doğru çıkamaz ve konuşma anlaşılır olmaz. Bu durum ameliyat sonrası çocuğa konuşma tedavisi uygulanarak ortadan kalkar.
" } ] }