{ "title": "Yarım Damak", "image": "https://www.damak.gen.tr/images/Yarim-Damak-83.jpg", "date": "19.01.2024 10:08:59", "author": "gökhan gülkal", "article": [ { "article": "Yarım damak, ağızda eksilen dişlerin yerine takılan, doğal dişlerin fonksiyonunu sağlayan yapay oluşumlar olan protezlerin bir türüdür. Yarım damak protezler, alt çene ve üst çenede yaşanan kısmi diş kaybı nedeni ile oluşan boşlukları doldurmak için yapılan ve kroşe ismi verilen metal kancalar ile sağlam durumdaki dişlere sabitlenen protezlerdir. Yarım damak protez uygulanacak hastanın ağzında az ya da çok sayıda doğal dişleri mevcut olmalıdır. Yani hasta dişlerinin tamamını kaybetmemiş olmalıdır. Tam damak protezlere göre Yarım damak protezler ağız içinde doğal dişlere sabitlendiği için, daha stabil haldedir ve bu durum daha kullanışlıdır. Üstelik eğer kancaların görülmesi istenmiyorsa ve çıt çıtlı Protez uygulanmışsa hem stabilizasyon hem de estetik görünüm olarak daha avantajlıdır. Hassas bağlantılı protezlerden çıt çıtlı protez adı verilen bu protezler için bazı dişler porselen ile kaplanır ve bu porselen dişlerin üstüne hassas tutucular yani çıt çıtlar eklenir.

Yarım damak protez türleri

Yarım damak protezler destekli hareketli protezler veya bölümlü yani parsiyel protezler gibi isimlerle de anılır. Destek dişlerin porselen ile kaplanması daha sağlıklı sonuçlara yol açabilir. Ayrıca kullanılan malzemeye ve tasarıma göre farklı tipleri de vardır. Sabit olmayan hareketli protez grubunda yer alan Yarım damak protezlerin tam damak protezlerden farkı protezin doğal dişlere çeşitli malzemelerle sabitlenmesidir.

Yarım damak protezin uygulanması

Yarım damak protezleri kancalarla doğal dişlere sabitlendiği için bu kancalar estetik olarak kötü bir görüntü oluşturabilir ve kullanan kişiye psikolojik rahatsızlık verebilir. Bu nedenle tutucuların daha özenle yapıldığı hassas tutuculu yarım damak protezler üretilmiştir. Bu tür protezlerde, özel hassas tutucular hastanın ağzı içinde gizlenmiştir ve dışarıdan fark edilmez. Bu hassas tutucular sayesinde desteğin alındığı doğal ve sağlam dişlere de fazla yük binmemiş olur. Elbette ki ki hassas tutuculu protezler klasik Kroşe yani metal kanca tutuculu protezlere nazaran daha maliyetlidir.

Tam damak protez ya da yarım damak protez olsun tüm protezler dokularla uyumunu zamanla kaybedebilir. Bu yüzden zaman zaman doktor giderek ağız muayenesi yaptırmak ve protezin genel kontrolünü periyodik olarak yenilemek gerekir.
" } ] }