{ "title": "Yüksek Damak", "image": "https://www.damak.gen.tr/images/yuksek-damak.jpg", "date": "20.01.2024 11:46:28", "author": "Özlem Ercan", "article": [ { "article": "Yüksek damak, normal olan damak boyutundan daha üst ve çukurda olmasıdır. İnsan ve diğer memelilerde ağzın tavanını ve diş kısmının bulunduğu yeri oluşturur. Ağız boşluğunu burun boşluğundan ayıran bölüm olarak da geçmektedir. Buna en benzer yapı hayvanlar arasında timsahlarda görülmektedir. Fakat diğer dört kısımların çoğunda ağız ile burun boşlukları denilen yer tam olarak ayrılmamış durumda olmakla beraber aynı zamanda biraz daha farklı durumdadır. Damak iki bölümde incelenmektedir ve önde olan bölüm kemiksi ve daha sert damak olmakla beraber arkada bulunan damak ise daha yumuşak bir şekildedir. Yüksek damak, genellikle bir hastalık derecesinde olabilir. Çünkü yüksek damak normal damaktan daha iç kısımda ve daha çukurda olduğundan dolayı bazı rahatsızlıklara yol açabilir. Bu damak şekli iki türlü gözükebilmektedir. Dişleri tutan damak kısmının yüksekliği veya ağız içindeki damak bölümünün yüksekliği olabilmektedir. Bu durum çoğu kez genetik olmakla beraber aynı zamanda kişinin ergenlik döneminde eksik protein ve vitamin kaybından da oluşabileceğinden dolayı farklılık göstermektedir.

Yüksek damak kişide bazı zorluklara yol açmakla beraber aynı zamanda görüntü olarak da kişinin psikolojik olarak etkilenmesine de etki edebilmektedir. Bu damak yüksekliğinde kişi ağzını kapatmadan uyuyacağından dolayı uykuda horlama veya nefes alıp vermede güçlük çekebilir. Yemek yerken iç damak yüksekliği varsa yenilen gıdanın ağız içinde boşluk olduğundan dolayı rahatsız edici bir şekilde ses çıkarmasına etki edebilmektedir.

Yüksek damak oluşumunun sebepleri nelerdir?
Yüksek damak, kişiden kişiye farklılık göstermekle beraber aynı zamanda boyutsal olarak da farklılık göstermektedir. Bu gibi durumlarda olabildiğince dikkatli bir diş ve ağız temizliği yapılmalıdır. Öncelikle böyle bir durum fark edilir edilmez Uzman doktorlar tarafından muayene sonucuna göre işlem yapılmalı veya ilaç tedavisi varsa öncelikle başlanması gerekmektedir.
" } ] }